Lang leve de republiek!

Published

Op woensdag 27 april organiseerden wij een scholing over de republikeinse traditie in Nederland. Gastspreker Alex de Jong van o.a. het IIRE en Democratisch Socialisten Amsterdam kwam vertellen over het leven van de Groningse republikein Eillert Meeter.

Maar voordat de scholing van start ging hielden we ons reguliere overleg, dat iedere vierde woensdag van de maand plaatsvindt. Hierin bespraken we de stand van zaken binnen Socialisten Noord. Ook keken we naar de landelijke ontwikkelingen rondom onze zusterprojecten van socialisten.org en de activiteiten van de Socialisten-netwerken over klimaat, vrede en huisvesting. Dit laatste is van bijzonder belang voor ons, omdat we met Socialisten Noord actief inzetten op de Wij Weigeren de Huurverhoging-campagne, waarvoor we iedere zaterdag flyers verspreiden in verschillende Groningse wijken.

Hierna kon de Alex’ scholing over het republicanisme in Nederland beginnen. Eillert Meeter uit Oude Pekela was een bevlogen journalist die bekend stond om zijn felle kritieken op het koningshuis. Zo was hij betrokken bij de Groningse wafelkraamoproer van 1840. Deze oproer begon met een dronken toost van Meeter en andere republikeinen op ‘Zijne Verheven Nulliteit Willem Kaaskop’ en de republiek, en eindigde ermee dat het Nederlandse leger de cavalerie op Groningen afstuurde om een “revolutie” te voorkomen.

De felle kritiek die Meeter leverde op het koningshuis kwamen hem uiteindelijk duur te staan. Hij werd voor lange tijden gearresteerd vanwege zijn commentaren en zijn vermeende associaties met Karl Marx, die zich destijds in soortgelijke politieke kringen begaf. Vanwege de censuur op republikeinse politiek zijn zijn memoires pas in 1966 in het Nederlands uitgegeven, meer dan 100 jaar na zijn dood.

We sloten de scholing af met een gesprek over de houding van eigentijdse linkse partijen tegenover het republicanisme. Ook het belang van republicanisme voor het socialistische gedachtegoed en de actualiteit ervan kwamen ter sprake.

Achteraf hebben we gezellig nog wat gedronken en we kijken uit naar de volgende scholing!